OSNOVNI DIJELOVI

DEBELO RUBJE

Narodna nošnja koju u samoborskom kraju zovu debelo rubje ima tri osnovna dijela. To su oplećek (bluza), rubača (suknja) i fertun (pregača).

Oplećek (bluza)
Oplećek je gornji dio narodne nošnje, bluza, a pokriva tijelo od vrata do nešto niže ispod pasa (struka). U struku se završetak oplećka prekriva rubačom i opasuje tračkima od rubače i fertuna. Oplećek je sastavljen od prednjeg i zadnjeg stana, svaki od jedne pole platna. Rukavi su dugački, u zapešću nabrani i stegnuti uskom ošvicom, a završavaju taclinima, svečanim završecima. Vratni izrez je nabran i stegnut ošvicom, a prednji je stan izrezan do polovice i kopča se gumbima. Taj pravokutni dio, našiven do izreza koji završava remenčekom, bogato je ručno izvezen. Najčešće se za ukrašavanje koristi bijeli pamuk, ali ponekad oplećek može biti ručno našvavan i pamučnim koncem drugih boja ili mašinski izvezen.

Rubača (suknja)
Rubača je suknja, prekriva donji dio tijela, u pasu (struku) je sužena te se za tijelo privezuje tračkima. Sastavljena je od četiri pole platna. Prva pola, koju kod nošenja prekriva fertun, nije nafaldana već je ravna. Ostale pole su nabrane, a sve u struku završavaju širom ili užom ošvicom na koju su našiti trački koji se vežu oko pasa (struka). Širina ošvica ovisi o vremenu u kojem je rubje nastalo. Primjerci užih ošvica su stariji. Rubača je, kao i fertun, ukrašena pamukom, a često i višebojnim pamučnim koncem ( mulinom ) ili nekom drugom tehnikom ukrašavanja (rubeki, šibice, anzec…). Ukrasi su, i na rubači i na fertunu, uvijek postavljeni vodoravno, a na nekim malobrojnim primjercima fertuna ukrašeni mogu biti i okomiti rubovi.

Fertun (pregača)
Fertun je izrađen od dvije pole platna i prekriva rubaču na njenom prednjem, ravnom (nenafaldanom) dijelu. Na ošvici je fertun nabran, a ošvica je produžena na tračke koji se vežu oko pasa (struka). Fertun je na rubovima ukrašen uskom ukrasnom čipkom, najčešće heklanom, dakle izrađenom ručno, ili pak rjeđe industrijskom, dakle kupovnom. Ukrasi na fertunu na istoj su visini kao i na rubači, moraju se podudarati kako bi na ženi činili skladnu cjelinu.