KNJIGA

IZDVOJENO

Knjiga “Narodna nošnja župe Samobor”, autora Radovana Librića.

Ova knjiga na svoj način obnavlja i oživljuje prošlost u sadašnjem trenutku i na neki način omogućuje da kulturno blago narodni nošnji preko novih generacija zaživi na nov način i u novom vremenu(…) Fotomonografija je vrijedan album narodnih nošnji samoborskog kraja, koji svjedoči o povijesti, stvaralaštvu, umijeću, kreativnosti, a osobito o kršćanskoj tradiciji koji su ljudi ovog kraja živjeli i stvarali. Autori su istaknuli kako nisu po struci etnolozi ili profesionalni poznavatelji kulturne baštine, ali su upravo time potvrdili da su u nastanku svakog vrsnog djela (a ova knjiga to uistinu jest) najvažnije ljubav i entuzijazam, a tek onda znanje i profesionalnost-rekao je o knjizi monsinjor Nedjeljko Pintarić, autor recenzije i ujedno predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije.

Taj entuzijazam bio je vidljiv svih proteklih sedam godina kod članova i članica Društva svetog Izidora Seljaka. Iskazan je entuzijazam na fotografiranjima za knjigu, sastancima društva i konačno kod prodaje knjige među članovima i prijateljima. U knjizi je objavljeno preko tristo fotografija, a većinu je fotografirao Ivan Vukušić dok su arhivske fotografije ustupile obitelji iz desetak sela prostrane starodrevne župe Samobor. Veliki dio arhivskih fotografija je iz arhive etnografske zbirke udruge Ekosspiritus i obitelji Librić.

Arhiske fotografije i ove nove, fotografirane u studiju, ispričale su priču o narodnoj nošnji koja je pravo bogatstvo, blago koje treba čuvati i prezentirati novim naraštajima. Evica Vlahović i Radovan Librić, kazivačica i autor knjige, nisu etnolozi, ali svoju narodnu nošnju vole i prikazali su je kroz slavlja koja su povezana s župnim slavljima kada puk dolazi u svojem svečanom rubju slaviti Krista i Njegovu Majku. Radovan je s velikim poštovanjem naglasio da se je Evica primila posla kazivačice u staračkoj dobi. No, istaknuo je dalje: „Sa sedamdeset godina je veliki majstor violina Stradivarius stvarao svoje najbolje instrumente. Sa sedamdeset sedam godina bio je Angelo Roncalli izabran za papu i devedeset dana nakon toga objavio održavanje II.vatikanskog sabora. Sa osamdeset godina završio je Goethe svog Fausta, sa osamdeset pet godina stvarao je Verdi svoja nezaboravna djela. Sa devedeset osam godina stvorio je Tizian svoje djelo Bitka kod Lepanta, a sa devedeset devet godina Krunjenje trnjem i Pieta. ako je i baka Evica sa svojim osamdeset godina počela kazivati o narodnoj nošnji i time ostavila vrijedno dijelo za samoborsku baštinu.“

Ilustracije za knjigu nacrtao je Danijel Deverić, vjeroučitelj, član udruge Ekosspiritus, vrsni ilustrator. Na ilustracijama su istaknuti pojedini pojmovi vezani za dijelove narodnih nošnji koji će koristiti budućim istraživaćima narodnog blaga. U zadnjim poslovima oko pripreme za tisak i konačno izdanje knjige veliki trud iskazala je Gordana Ivir preuzevši na sebe lekturu i korekturu teksta. Gordana je napravila i više od toga, brinula se za niz detalja koji su učinili ovo izdanje tako lijepim i vrijednim.